25 hidroxi vitamina D

125 lei

Vitamina D din organism provine din două surse majore:
Sinteza endogenă, în piele, a colecalciferolului (vitamina D3) din 7-dehidrocolesterol, sub influenţa radiaţiei UV solare;
Aportul exogen, din alimentaţie a vitaminei D2 (ergocalciferol) precum şi a colecalciferolului (vitamina D3).
Sursele alimentare naturale de vitamina D sunt reprezentate de: diferite specii de peşti (macrou, sardine, ton etc.), ficat, ou. Multe preparate comerciale conţin însă adaos de vitamina D (laptele şi produsele lactate, margarina, cerealele) precum şi ciupercile şi drojdiile expuse la radiaţie UV. În organism, vitamina D e hidroxilată în ficat şi transformată în 25-hidroxi-vitamina D (calcidiol – cu două grupări hidroxil, OH). În continuare, calcidiolul suferă o nouă hidroxilare sub acţiunea unei enzime localizate în rinichi, oase şi placentă, fiind transformată în 1,25-dihidroxi-vitamina D (calcitriol – cu trei grupări hidroxil, OH). Calcitriolul este forma metabolic activă a vitaminei D în organism fiind responsabilă de mai multe efecte:
Stimulează absorbţia intestinală a calciului şi fosforului;
Favorizează reabsorbţia calciuluila nivelul tubilor renali;
Menţine homeostazia sanguină a calciului (echilibrul concentraţiei calciului);
Intervine în mineralizarea ţesutului osos.
Majoritatea efectelor calcitriolului sunt sinergice celor ale parathormonului (PTH) şi opuse celor ale calcitoninei, hormonii care participă, de asemenea, la reglarea metabolismului calciului şi fosforului.
Deficitul vitaminei D produce rahitism la copil şi osteomalacie la adult. Împreună cu calciul, vitamina D protejează oasele, la vârstnici, de apariţia osteoporozei.
În laborator se determină două forme ale metaboliţilor vitaminei D:
25-hidroxi-vitamina D (calcidiolul) – analiza considerată cea mai potrivită pentru identificarea deficienţei sau excesului vitaminei D în sânge.
1,25-dihidroxi-vitamina D (calcitriolul) – analiză recomandată mai rar, în insuficienţa renală, hipersecreţia de PTH.

Valori crescute ale vitaminei D pot apărea în:
Calcificări metastatice extraosoase;
Colică renală;
Administrare în exces;
Tulburări gastrointestinale (anorexie, greaţă, vomă, constipaţie).

Valori scăzute ale vitaminei D pot apărea în:
Administrare de anticonvulsivante;
Diete inadecvate, administrare crescută de fosfaţi şi fitaţi;
Expunere insuficientă la soare (în principal la vârstnici);
Boli hepatice;
Sindroame de malabsorbţie;
Osteomalacie;
Rahitism.

SKU: bcf2371559de Categorie: