Ac. anti Herpes II IgM

60 lei

Anticorpii anti-HSV (herpes simplex virus) se testează împreună cu alţi anticorpi (IgG şi IgM) care formează aşa-zisul complex TORCH. TORCH este un acronim pentru Toxoplasma, Rubella (rubeolă), CMV (citomegalovirus) şi Herpes. Toate aceste microorganisme (paraziţi şi virusuri) pot da malformaţii la făt dacă infecţia se produce în timpul sarcinii.
Este de preferat ca testarea pentru herpes, la fel ca pentru întreg complexul TORCH să se facă înainte de a rămâne însărcinată. În funcţie de rezultatul testelor, medicul ginecolog poate recomanda temporizarea sarcinii sau vaccinarea anti-rubeolică, de exemplu.
Virusul herpetic face parte din familia herpesviridae, familie care mai cuprinde şi virusul varicelei (VZV), virusul Epstein-Barr (care produce mononucleoza infecţioasă) precum şi virusul citomegalic (CMV).
Există două tipuri de virus herpetic, herpes simplex virus 1 (HSV-1) care produce herpesul perioral (din jurul gurii) precum şi herpes simplex virus 2 (HSV-2) care produce leziuni genitale. Ambele infecţii sunt foarte răspândite, se consideră că majoritatea adulţilor (90% până la 50 de ani) este infectată cu HSV-1 şi aproximativ 20% din populaţie cu HSV-2.
Infecţia se produce prin contact direct pentru HSV-1. HSV-2 este o boală cu transmitere sexuală. După infecţia primară, virusul se propagă prin fibrele nervoase senzitive şi rămâne în stadiu latent în ganglionii dorsali pentru tot restul vieţii. În anumite situaţii (modificări hormonale, expunere la soare, frig, iritaţii sau traumatisme, stres, infecţii bacteriene sau cu alte virusuri, medicamente care scad apărarea imună a organismului) infecţia se reactivează şi apar leziunile herpetice caracteristice.
Transmisia la făt determină herpes neonatal, o boală severă cu afectare hepatică, coagulare intravasculară diseminată şi encefalită. Transmisia se poate face prin contactul fătului cu virusul în canalul vaginal, în cursul naşterii naturale. De asemenea, nou-născutul poate fi infectat după naştere dacă este sărutat / atins de o persoană cu herpes perioral. Transmisia prin obiecte (toalete, veselă etc.) este improbabilă. Cea mai periculoasă situaţie o reprezintă infecţia mamei în ultimul trimestru de sarcină deoarece în această situaţie fătul nu este protejat la naştere de anticorpii materni.
Prevenirea infecţiei herpetice se poate face prin:
Folosirea prezervativului sau abstinenţa sexuală dacă unul din parteneri are leziuni herpetice active; atenţie, herpesul se poate transmite şi prin sex oral sau anal;
Naşterea prin cezariană dacă mama are leziuni genitale active în momentul naşterii;
Tratamentul antiviral al mamei dacă infecţia se produce în ultimul trimestru de sarcină;
Nu permiteţi persoanelor cu herpes oral să sărute nou-născutul; acestea pot să îl atingă dar numai după spălarea mâinilor.
Pentru diagnosticarea infecţiei herpetice se folosesc următoarele teste:
Anticorpi anti-HSV IgG – dacă aceşti anticorpi sunt pozitivi înseamnă că pacientul a fost infectat cu virusul cândva în decursul vieţii (nu se poate preciza momentul). Virusul persistă în stadiu latent în organism şi se poate reactiva în anumite situaţii. Există teste care diferenţiază tipul de herpes cu care pacientul este infectat (I sau II), aceasta este important deoarece anticorpii anti HSV tipul I (cel care dă leziuni periorale) sunt pozitivi la 90% din persoane; în cazul în care există o suspiciune de leziune genitală produsă de herpesul de tip II ar trebui să fie prezenţi anticorpii anti HSV de tip II, altfel leziunea ar trebui să fie de altă cauză;
Anticorpi anti-HSV IgM – spre deosebire de alţi anticorpi de tip IgM care semnifică o infecţie acută (vezi Toxoplasma sau CMV), anticorpii anti HSV de tip IgM au valoare diagnostică limitată deoarece prezenţa lor indică atât infecţia acută cât şi reactivarea unei infecţii latente. De asemenea, aceşti anticorpi nu apar la toate persoanele cu infecţie recentă. Prin urmare nu se poate stabili cu certitudine momentul achiziţiei infecţiei herpetice.
Cultivarea virusului din leziunile active – asigură un diagnostic precis, totuşi ea nu este o metodă de laborator de rutină, fiind efectuată doar de laboratoare de virusologie specializate.

SKU: afd711f45628 Categorie: