ACE (Antigenul Carcinoembrionar)

50 lei

CEA apartine grupului antigenelor oncofetale care sunt produse in perioada embrionara si fetala. In timpul dezvoltarii embrionului, CEA se formeaza in pancreas si in tractul gastrointestinal ca un antigen de suprafata celulara. Sinteza CEA este supresata dupa nastere si, in consecinta, valorile acestuia sunt scazute la adultul sanatos (apare in cantitati foarte mici in tesutul intestinal, pancreatic si hepatic).
Cresteri semnificative ale concentratiei CEA sunt intalnite in diverse neoplazii (cancer colorectal, pancreatic, gastric, pulmonar, mamar, cervical, ovarian). Determinarea CEA in lichidul cefalorahidian poate fi utila in diagnosticarea unor tumori primare si secundare ale sistemului nervos central, iar dozarea lui in lichidul pleural este utila in diagnosticul pleureziilor paraneoplazice din carcinoame pulmonare, mamare, digestive si ovariene (in asociere cu CA 125).
CEA nu poate fi folosit in scop de screening.
Cresteri usoare sau moderate (rar peste 10 ng/mL) sunt intalnite la fumatori si in unele afectiuni benigne ale intestinului (colita ulceroasa, boala Crohn, polipoze), pancreasului (pancreatite), ficatului (ciroza hepatica, hepatita cronica), rinichilor (insuficienta renala), plamanilor (emfizem pulmonar) si glandelor mamare.

Cresteri: Valori crescute se intalnesc in:
– neoplasme, de obicei cancerul colorectal dar si in melanom, limfom, cancerul de san, cancerul pulmonar, cancerul pancreatic, cancerul gastric, tiroidian, renal, hepatic, ovarian, cancerul de vezica urinara si de col uterin;
– afectiuni benigne, incluzand inflamatiile osoase, pancreatita;
– afectiuni hepatice – de etiologie etanolica, ciroza hepatica, hepatita cronica activa, icterul obstructiv;
– aproximativ 33-35 % din cazuri si la fumatori;
– alte boli: insuficienta renala, boala fibrochistica a sanului.

Scaderi: fara semnificatie clinica.

SKU: 0433e3ea8297 Categorie: