ACTH (Hormon Adrenocorticotrop)

65 lei

Hormonul adrenocorticotrop (corticotropina sau corticostimulina) este constituit dintr-un lant polipeptidic format din 39 aminoacizi. Sinteza de ACTH are loc in celulele bazofile adenohipofizare dintr-un precursor denumit proopiomelanocortin.
ACTH controleaza dezvoltarea si secretia hormonala a corticosuprarenalei. Prin stimularea zonei fasciculate a corticosuprarenalelor activeaza sinteza si secretia de glucocorticoizi (cortizol si corticosteron). Efectele stimulatoare ale ACTH asupra secretiei corticosuprarenalei sunt mediate de AMP ciclic.
Proprietatile secundare ale ACTH se datoreaza efectelor metabolice ale hormonilor glucocorticoizi, activand metabolismele glucidic, protidic si lipidic.
Reglarea secretiei de ACTH se realizeaza pe cale neuroumorala cu participarea indirecta a hipotalamusului.
Principalul factor umoral de reglare il constituie concentratia sanguina a hormonilor glucocorticoizi, indeosebi a cortizolului. Sub influenta acestora, secretia de ACTH scade, printr-un mecanism de feedback negativ si, respectiv, creste in cazul scaderii glucocorticoizilor din circulatie.
Termenul de sindrom Cushing se refera la toate conditiile clinice asociate cu o productie excesiva de cortizol; determinarea ACTH este utila pentru diagnosticul diferential al acestui sindrom:
– boala Cushing: datorita secretiei hipofizare excesive, nivelul ACTH este moderat crescut sau la limita superioara a normalului (dar crescut fata de cortizolul plasmatic), cu pierderea variatiei diurne normale;
– secretia ectopica de ACTH: nivelul ACTH este foarte crescut;
– adenom sau adenocarcinom suprarenalian: nivelul ACTH este foarte scazut sau nedecelabil.
Determinarea ACTH este de asemenea utila in diagnosticul diferential al insuficientei suprarenaliene:
– boala Addison: datorita distructiei suprarenalei prin mecanism tumoral, infectios sau autoimun, productia de cortizol este suprimata iar nivelul ACTH este crescut;
– insuficienta suprarenaliana secundara insuficientei hipofizare: nivelurile de ACTH si ale cortizolului sunt scazute.
Un nivel crescut de ACTH mai apare in : sindromul adrenogenital si sindromul pseudo-Cushing (entitate clinica reversibila asociata cu abuzul de alcool).

Cresteri: Valori crescute apar in:
– boala Addison;
– boala Cushing (hiperplazie suprarenala dependenta de glanda pituitara);
– secretia ectopica de ACTH;
– sindromul adrenogenital;
– stres.

Scaderi: Valori scazute apar in:
– sindromul Cushing;
– insuficienta hipofizara primara;
– insuficienta suprarenaliana / hipofizara secundara;
– adenomul / carcinomul suprarenalian;
– administrarea de steroizi.

SKU: 088178b0cda4 Categorie: