Activitatea diaminoxidazei (DAO)

165 lei

Histamina este o amină biogenă sintetizată de anumite celule din organism ,care este depozitată în veziculele intracelulare ale acestora, de unde va fi ulterior eliberată în circulaţie şi va acţiona asupra diverselor celule la nivelul unor receptori specifici.
În acelaşi timp histamina este conţinută în cantităţi variabile în multe alimente. În mod normal histamina alimentară este rapid detoxifiată de către aminoxidaze; persoanele care prezintă o activitate redusă a acestor enzime au risc de a dezvolta intoleranţă la histamină.
Cauza principală a intoleranţei la histamină este lipsa de degradare a histaminei datorită perturbării funcţiilor de degradare ale enzimelor DAO şi HNMT. În majoritatea cazurilor, deficitul DAO este dobândit ca urmare a unor afecţiuni gastrointestinale care scad producţia DAO sau a inhibării activităţii enzimatice prin consum de alcool şi diverse medicamente. Cu toate acestea, studii recente au evidenţiat o mare variabilitate individuală în expresia DAO la nivelul celulelor epiteliale intestinale şi diverse polimorfisme la nivelul genei DAO asociate cu anumite afecţiuni gastrointestinale, care demonstrează existenţa unei predispoziţii genetice la un subgrup de pacienţi cu intoleranţă la histamina. Intoleranţa dobândită poate fi tranzitorie şi reversibilă după eliminarea cauzelor .
Intoleranţa la histamină devine clinic manifestă când organismul este încărcat cu o cantitate mai mare de histamina decât poate metaboliza ca în situaţia consumului de alimente bogate în histamină, alcool sau medicamente care eliberează histamina sau blochează DAO.Nivelul de histamină poate fi prea ridicat şi în cazul producţiei sale exagerate ca în cazul reacţiilor alergice,mastocitozei,infecţiilor bacteriene,sângerărilor gastrointestinale.
Scăderea capacităţii de degradare a histaminei poate determina o serie de manifestări clinice .Pot fi afectate mai multe organe pornind de la piele şi tract gastrointestinal pînă la sistemul cardiovascular,respirator,sistem nervos central şi tractul genital.Simptomele pot să apară de la câteva minute până la cîteva ore după ingestia alimentelor sau medicamentelor implicate.
Chiar şi persoanele absolut sănătoase pot prezenta dureri de cap severe sau înroşire(flushing) la ingestia unei cantităţi foarte mari de histamină ca cea care se găseşte în peştele alterat(scomboidoză)
Cefaleea (durerea de cap)poate fi produsă de o cantitate crescută de histamină şi la persoanele care sufereau anterior de migrene şi care au deficit de DAO.La acestea crizele sunt declaşate de ingestia brânzeturilor maturate şi vinului şi sunt ameliorate după o dietă restrictivă şi terapie cu antihistaminice.
Manifestările gastrointestinale care apar ăn intoleranţa la histamină sunt de tipul crampelor abdominale,balonărilor, greaţă şi vărsături,constipaţie cornică sau diaree.Un nivel crescut de histamină şi o scădere a activităţii DAO sunt întânite şi în anumite boli inflamatorii şi neoplazice ca de exemplu boala Crohn,rectocolita ulcerohemoragică,neoplasme ale colonului sau rectului, infecţii cu Helicobacter pylori şi chiar alergii alimentare în care este afectată şi activitatea celeilalte enzime HNMT.
În timpul sau imediat după ingestia unor alimente bogate în histamină sau alcool pot apărea şi manifestări respiratorii ca :obstrucţie nazală ,salve de strănuturi şi rinoree.În cazuri severe apare criză de astm.La pacienţii cu alergii alimentare la care apar manifestări bronhoobstructive este scăzută şi activitatea HNMT la nivelul epiteliului bronşic ,aceasta orchestrând degradarea histaminei la acest nivel.
Femeile intolerante la histamină suferă de cefalee dependentă de ciclul mentrual şi de dismenoree care se explică prin faptul că histamina determină creşteri ale concentraţie de estrogeni.În timpul sarcinii DAO este produsă într-o concentraţie foarte mare la nivelul placentei explicând astfel reducerea intoleranţelor alimentare în această perioadă.
Manifestările cutanate întânite la persoanele cu intoleraţă la histamină sunt de tipul
urticariei ,angioedemului,rash-ului (roşeaţă difuză) sau dermatitei.
In deficitul de DAO pot fi întâlnite şi manifestări mai puţin obişnuite de tipul bufeurilor,variaţiilor de tensiune arteriale,tahicardiei,insomniei,presiunii craniane, durerilor severe la nivelul sinusurilor,sau dinţilor,dificultăţii de concentrare,aftelor bucale,furnicăturilor la nivelul limbii, usturimilor la urinat, ,junghiurilor, ameţelilor,agresivităţii, nervozităţii,absenţei motivaţiei,febrei,extinderii acneei,senzaţiei de gât umflat,cu dureri la nivelul amigdalelor,tulburărilor de circulaţie,conjunctivitei, furnicăturilor şi durerilor musculare la nivelul braţelor sau picioarelor,care nu pot fi încadrate de obicei în tabloul tipic al unei alte afecţiuni.
Poate exista o legătură între intoleranţa la histamină şi anumite afecţiuni.Reducerea activităţii DAO sau scăderea eliberării DAO după administrarea de heparină poate fi un indicator al afectării ţesuturilor la bolnavii cu insuficienţă renală,hepatită virală şi ciroză hepatică.
Activitatea DAO poate fi scăzută şi la bolnavii cu urticarie cronică şi la aceştia se poate obţine o ameriorare a simptomatologiei prin respectarea unei diete fără histamină.
Şi în dermatita atopică severă este întâlnită o concentraţie plasmatică mare a histaminei precum şi o creştere a eliberării spontane a acesteia sub acţiunea diferiţilor factori în special alimentari care pot determina agravarea erupţiei cutanate.

Histamina şi alimentaţia
Histamina se formează în alimente datorită activităţii unor bacterii care decaboxilează aminoacizii liberi. De aceea se găseşte în cantităţi mai mari în alimentele fermentate (de ex. brânză, varză murată sau vin) şi bogate în proteine (de ex. peşte, carne şi mezeluri). Niveluri foarte mari se găsesc de asemenea în alimentele alterate.
Nivelul de histamină creşte odată cu perioada de păstrare a alimentelor de aceea acestea trebuie pregătite rapid, nu trebuie stocate mult şi nu trebuie reîncălzite! Datorită stabilităţii la căldura, histamina nu poate fi distrusă nici prin congelare, nici prin fierbere, prăjire sau coacere.
Există şi alimente care au capacitatea de a elibera histamină direct din celulele care o conţin ca citricele,papaya,căpşunile,ananasul,nucile şi alunele,tomatele,spanacul,ciocolata,peştele,fructele de mare,carnea de porc,albuşul de ou,aditivii alimentari,lemnul dulce,condimentele.
Pacienţii diagnosticaţi cu deficit DAO pot beneficia de o dietă corespunzătoare care elimină alimentele cu un conţinut ridicat în histamină sau cele care eliberează histamină din celule. Deoarece alcoolul creşte permeabilitatea intestinală şi prin aceasta nivelul histaminei în organism, se vor evita băuturile alcoolice.În special vinul roşu este foarte bogat în histamină şi puternic inhibitor al DAO. De asemenea antialgicele (aspirina,algocalminul) facilitează o creştere a permeabilităţii intestinale şi vor fi evitate ca si alte medicamente care sunt eliberatoare de histamină sau blocante DAO!
Dieta este primul pas în tratamentul intoleranţei la histamină!
După introducerea unei diete restrictive vi se vor face primele două determinări pentru histamina serică şi DAO la intervale de 2 săptămâni urmărindu-se o eventuală corecţie a unui deficit tranzitor.
Dacă dieta de excludere nu v-a ajutat,veţi reintroduce toate alimentele numai după ce veţi primi o medicaţie care vă poate corecta deficitul enzimatic de diaminoxidază ce stă la baza intoleranţei pe care o aveţi la histamină .
Poate fi asociat şi un tratament cu antihistaminice ,dar şi cu anumite vitamine .De asemenea vi se va indică să aveţi şi o trusă pentru situaţiile de urgenţă.
Spre deosebire de o reacţie alergică alimentară IgE mediată la care ingestia unor cantităţi foarte mici de alergeni pot delanşa simptomatologia,în intoleraţa la histamină este crucial efectul cumulativ al dozelor introduse în organism.De obicei este necesară o limită superioară de 100 mg histamină/kg de alimente şi 2 mg hiatamină/l băuturi alcoolice.

SKU: f374de2b1785 Categorie: