Alfa 1-Antitripsina

45 lei

Alfa-antitripsina se inscrie in categoria proteinelor sintetizate in ficat si eliberate in sange. Alfa 1-antitripsina ajuta la neutralizarea unor enzime ale organismelor, dar cel mai mult isi aduce aportul in apararea plamanilor impotriva elastazei. Elastaza este o enzima produsa de neutrofile in momentul in care la nivelul organismului apar rani si inflamatii. Pe cat sunt aceste proteine de benefice pentru organism, pe atat pot fi de nocive pentru plamani. Tocmai de aceea AAT actioneaza ca un scut protector intre plamani si efectul acestor neutrofile. In cazul in care organismul prezinta un deficit de A1AAT exista riscul aparitiei emfizemului pulmonar sau al cirozei hepatice. Daca nivelul de alfa1-antitripsina este mai scazut decat parametrii normali, se poate efectua testul ADN pentru a stabili care dintre genele Pi sunt prezente. Trebuie stiut insa ca testul ADN nu poate indica decat prezenta anumitor gene Pi ( M, S sau Z) precum si a celor specifice unei anumite zone geografice sau unei familii.

Cresteri: Nivelul seric al alfa 1 antitripsina creste in:
– reactii inflamatorii;
– dupa administrarea de estrogeni.

Scaderi: Nivelul seric scazut al alfa 1-antitripsina se poate intalni:
– la pacientii cu debut precoce al emfizemului in special la fumatori, acestia avand valori scazute sau lipsa totala a alfa AT.
Valori ale alfa AT mai mici de 0.7 g/L indica o mare probabilitate de deficit homozigot si confera un risc crescut de emfizem pulmonar precoce.

SKU: 47fb56dc2db3 Categorie: