Denumire analiză

Amilaza urinara

Cost analiză

20 lei

Amilaza serica face parte din categoria hidrolazelor, subgrupa de enzime care catalizeaza degradarea hidrolitica a amidonului, a glicogenului, a poli- si oligozaharidelor.
Amilaza este o enzima de secretie exocrina, care este prezenta in ser sub doua forme izoenzimatice principale: pancreatica (40 % din amilaza serica totala) si salivara (60 % din amilaza serica totala). Enzima mai este prezenta in cantitati mult mai mici in ficat, sucul duodenal, intestinul subtire, trompele uterine, muschii scheletici.
O forma moleculara rara este macroamilaza, izoenzima care, datorita dimensiunii sale mari, nu se elimina la nivel renal.
Aproximativ 80 % din pacientii cu pancreatita acuta prezinta valori crescute ale amilazei serice in decurs de 24 ore de la debutul simptomatologiei.
Amilaza lichid punctie. Paracenteza este un procedeu medical prin care se dreneaza fluid din cavitatea abdominala (fluid peritoneal). Aceasta acumulare de fluid in zona abdominala poarta denumirea medicala de ascita, si are drept cauza infectii, inflamatii, leziuni, sau alte conditii precum ciroze, sau cancer. Acest test mai poate fi efectuat si pentru colectarea fluidului cu scopul de a se elibera presiunea de la nivelul abdomenului sau durerea, in cazul pacientilor bolnavi de cancer sau ciroza.
Amilaza urinara Testul pentru stabilirea nivelului de amilaza din urina este efectuat pentru stabilirea eventualelor afectiuni ale pancreasului sau glandelor salivare. Amilaza este o enzima ce se gasete in sucul pancreatic si saliva, cu rol de activare a hidrolizei amidonului in maltoza si dextrine. In general in sange si urina regasim doar valori scazute ale amilazei, dar in cazul in care la nivelul pancreasului sau al glandelor salivare se produce un blocaj, nivelul amilazei creste simtitor. In comparatie cu amilaza gasita in sange, cea din urina pastreaza aceste valori marite timp de cateva zile, ceea ce faciliteaza identificarea problemei cu mai multa usurinta.

Cresteri: Amilaza serica este crescuta in urmatoarele situatii:
afectiuni pancreatice
pancreatita acuta (crestere marcata, apare dupa 3-6 ore de la debut); puseul acut survenit in cursul evolutiei unei pancreatite cronice; pancreatita indusa medicamentos; obstructia ductului pancreatic (prin: calcul sau carcinom, spasmul oddian indus medicamentos, obstructia partiala plus stimularea medicamentoasa); traumatism pancreatic (leziune abdominala, CPRE); complicatii ale pancreatitei (pseudochist, ascita, abces).
afectiuni non-pancreatice
afectiuni ale tractului biliar (obstructia caii biliare principale, colecistita acuta); alterarea permeabilitatii tractului gastro-intestinal: boala intestinala ischemica sau perforatie franca, ruptura esofagiana, ulcer perforat sau penetrant, postoperator dupa o interventie chirurgicala la nivel abdominal superior, mai ales gastrectomie partiala; ingestie acuta de alcool sau intoxicatie alcoolica; afectiuni ale glandelor salivare (parotidita epidemica, inflamatie cu caracter supurativ, obstructie ductala litiazica, iradiere); tumori metastatice cu secretie ectopica de amilaza (valori mai mari decat in pancreatita); ruptura de anevrism aortic, apendicita acuta; traumatisme cerebrale; arsuri si soc traumatic; abces tubo-ovarian; ruptura de sarcina ectopica; macroamilazemie.
Cresterea amilazei urinare se poate intalni in:pancreatita acuta sau cronica;traumatismul pancreatic;pseudochistul pancreatic;neoplasmul pancreatic;calculi coledocieni;colecistita acuta;ulcerul gastric perforat sau penetrant;perforatii intestinale, apendicita acuta, peritonita;afectiuni ale glandelor salivare: oreion, litiaza salivara;sarcina;anevrismul de aorta;arsuri;cetoacidoza diabetica;insuficienta renala;hiperparatiroidism;neoplasme diverse (plaman, ovar, esofag);consumul de alcool;administrarea unor medicamente: contraceptive orale, corticosteroizi, substante de contrast iodate, acidul aminosalicilic, diuretice.