Anticorpi Anti Factor Intrinsec

125 lei

Factorul intrinsec este o glicoproteina secretata de celulele parietale din regiunea fundica a stomacului, care are o actiune specifica de favorizare a absorbtiei vitaminei B12 si o functie nespecifica de legare a vitaminei B12 (si alte substante din tubul digestiv fixeaza aceasta vitamina).

Anticorpii anti-FI sunt mai specifici bolii Biermer decat anticorpii anti-celule parietale gastrice si sunt prezenti in ser la 56% din pacientii cu aceasta afectiune, iar in sucul gastric se pot decela in 75% din cazuri. Acesti anticorpi anti-FI sunt de tip IgG si IgA, in ser existand numai cei de tip IgG. Rolul lor patogenetic este dovedit cert, acestia interferand cu absorbtia vitaminei B12, fie prin impiedicarea legarii acesteia de FI ( anticorpi de tip I sau “anticorpi blocanti”), fie prin legarea FI liber sau a complexului FI – vitamina B12 (anticorpi de tip II sau “anticorpi de legare”).

Prezenta anticorpilor anti-FI a fost demonstrata intr-un procent foarte ridicat si la copiii cu anemie pernicioasa juvenila.

SKU: 1a4f935e7190 Categorie: