Anticorpi anti Yersinia IgM

130 lei

Yersiniile sunt Enterobacteriaceae Gram negative cu morfologie cocobacilara. In genul Yersinia sunt incluse 12 specii dintre care numai trei, Y. pestis, Y. pseudotuberculosis si Y. enterocolitica au fost izolate de la om, celelalte fiind prezente doar in sol si ape, ori patogene pentru mamiferele salbatice, pasari si pesti.

Yersinia pestis are ca rezervor principal rozatoarele. De la animale Y. pestis se transmite la om prin intermediul puricilor sobolanului (Xenopsilla cheopis), in proventricolul si stomacul carora supravietuieste timp indelungat, sau prin praf de dejecte ori produse animaliere. Interuman pesta este transmisa prin puricele Pulex irritans si, frecvent, prin inhalare de picaturi Flϋgge de la pacient in faza prodromala sau acuta a pestei pulmonare.

Yersinia pseudotuberculosis are ca rezervor natural rozatoare si pasari salbatice de unde ajunge pe sol si in ape unde supravietuieste activ, chiar si la temperaturi joase. La om este transmisa pe cale digestiva si este cauza unor enterite subacute insotite de adenopatie mezenterica marcata ce poate mima apendicita3. Tabloul clinic include febra, diaree si dureri abdominale, cu durata de 1-3 saptamani; greata si varsaturile se adauga in 15-40% din cazuri. In materiile fecale pot fi detectate leucocite, sange sau mucus. Cazurile grave se pot complica cu perforatii ileale sau rectoragii. Pacientii cu adenita mezenterica sau ileita terminala prezinta febra, dureri si aparare musculara in fosa iliaca dreapta insotite de leucocitoza; sunt afectati predominat copiii mari si adolescentii. In aceste cazuri tabloul nu poate fi diferentiat de apendicita acuta si adesea se intervine chirurgical.

Septicemia indusa de Yersinia pseudotuberculosis este rar raportata; aproximativ 50% dintre pacientii septicemici prezinta o afectiune cronica de baza. Un sindrom asemanator scarlatinei a fost descris in asociere cu anumite tulpini de Y. pseudotuberculosis in estul Rusiei si Japonia; aceasta conditie este explicata prin producerea unui mitogen, un superantigen unic omolog celui implicat in sindromul socului toxic indus de stafilococi si streptococi. In plus, date recente indica implicarea bacteriei in boala Kawasaki, infectia fiind asociata cu o frecventa crescuta a leziunilor arteriale.

Artrita reactiva apare ca o complicatie la aproximativ 15% dintre pacienti; debuteaza intr-un interval de cateva zile pana la o luna de la episodul diareic acut si poate afecta articulatiile genunchiului, gleznei, incheieturii mainii si degetelor. In majoritatea cazurilor 2-4 articulatii devin inflamate intr-o succesiune rapida in decurs de 2-14 zile. In doua treimi din cazuri simptomele persista mai mult de o luna, iar intr-o treime peste 4 luni. Dupa 12 luni cei multi dintre pacienti devin asimptomatici, insa cativa pacienti prezinta durere lombosacrata persistenta datorita sacroileitei asociata specific cu prezenta antigenului de histocompatibilitate HLA B27. Rareori se produce spondilita ankilopoietica. Lichidul articular este steril, iar examenul microscopic indica o pleiocitoza polimorfo-nucleara. Sindromul Reiter (artrita, conjunctivita si uretrita) apare in 5% din cazuri, de asemenea mai frecvent la persoanele HLA-B27 pozitive.

Eritemul nodos se produce in 30% din cazurile de infectie din regiunea Scandinaviei. Leziunile cutanate se dezvolta tipic pe membrele inferioare si trunchi in decurs de 2-20 zile de la debutul febrei si durerilor abdominale si se remite spontan, in majoritatea cazurilor, intr-un interval de o luna. Femeile sunt de doua ori mai frecvent afectate decat barbatii.

Yersinia enterocolitica are ca rezervor natural mamiferele salbatice si domestice intre care porcul este una din sursele importante pentru om. A fost izolata dintr-o gama larga de produse alimentare (contaminate in perioada procesarii) unde rezista timp indelungat in stare biologic activa (carne refrigerata ori prelucrata sub forma a diferite produse netratate termic, lapte, branzeturi si chiar ciocolata). Determina o patologie polimorfa; la copil sunt mai frecvente afectiunile intestinale (enterite, sindromul dureros al fosei iliace drepte), iar la adult artritele reactive si eritemul nodos (formele extraintestinale sunt de obicei precedate de sindrom enteral). Din spectrul infectiilor cauzate de Y. enterocolitica face parte si faringita exsudativa. Septicemia se produce rar, in special la pacientii imunodeprimati, si are adesea o evolutie letala; se poate complica cu abcese hepatice sau splenice, peritonita, artrita septica, osteomielita, infectii ale plagilor, meningita, endocardita si anevrisme micotice.

Pentru diagnosticul infectiilor acute cu Yersinia bacteria este izolata din diverse produse patologice. Testele serologice sunt utile mai ales in diagnosticul artritei reactive si a infectiilor cronice. Anticorpii aglutinanti apar imediat dupa debutul bolii, ating un varf in cea de-a doua saptamana si dispar in general in decurs de 2-6 luni.

Semnificatia anticorpilor anti-Yersinia pentru diagnostic

Anticorpii IgG sunt produsi in cazul yersiniozei acute, artritei reactive asociate cu Yersinia si al yersiniozei cronice. In stadiul incipient al unei yersinioze anticorpii sunt rareori detectabili. Anticorpii IgG persista minimum 5 luni de la debutul bolii, cel mai adesea insa o perioada indelungata (peste 5 ani). Anticorpii IgG sunt indreptati impotriva tuturor proteinelor secretate de Yersinia, insa cel mai adesea fata de YopE (23 kD), YopD (35 kD), YopB (41kD) si YopH (51 kD).

Anticorpii IgA apar in mod pregnant in faza incipienta a yersiniozei acute. In cazul artritei reactive asociate cu Yersinia, raspunsul IgA este indreptat in 90% din cazuri impotriva antigenului YopD (35kD). In cazul yersiniozei cronice anticorpii IgA sunt indreptati in mod detectabil impotriva YopE (23 kD), YopD (35 kD) si YopB (41kD). In cazul yersiniozelor complicate anticorpii IgA persista in majoritatea cazurilor mai multi ani, iar in cazul yersiniozelor necomplicate, de regula, numai cateva luni. Tratamentul cu antibiotice conduce la o scadere drastica a titrului IgA.

Categorie: