APO-Lipoproteine

65 lei

Apolipoproteinele sunt parti componente ale lipoproteinelor, complexe care transporta lipidele in circulatia sanguina si determina integritatea lipoproteinelor.
Principalele lipoproteine sunt reprezentate de colesterol sau trigliceride care transporta lipidele in tot organismul, pentru a fi absorbite de catre celule.
Apo A are rolul de a activa enzimele care incarca colesterolul din tesuturi in HDL pentru ca acesta din urma sa fie recunoscut de receptorii ficatului. Exista 2 tipuri de Apolipoproteine : Apo A1 si Apo A2. Apo A1 se gaseste intr-o proportie mai mare decat A2 (3:1). Concentratia Apo A1 se masoara direct si creste sau scade odata cu nivelul de HDL; acest fapt a dus la parerea unor experti ca testul Apo A1 poate fi un indicator mai bun al riscului eterogenic decat testul HDL.
Testul se efectueaza atunci cand pacientul prezinta, personal sau in familie, un caz de hiperlipidemie si /sau prematur boli ale arterei coronariene.
Apolipoproteina A1 activează enzimele care încarcă colesterolul din ţesuturi în HDL şi permite acestuia să fie recunoscut şi legat de receptori în ficat la sfârşitul transportului. Există două forme ale apolipoproteinei A: Apo A-1 şi Apo A-2, prima întâlnindu-se în proporţii mai mari. Concentraţia de Apo-1 poate fi măsurată direct şi tinde să crească/scadă împreună cu nivelul HDL.
Deficienţa de Apo-1pare a fi corelată cu o creştere a riscului de dezoltare a CAD(boala arterei coronare) şi boala vasculară periferică.
Testul Apo -1 poate fi efectuat împreună cu alte teste pentru lipide, ca parte a unui profil pentru a ajuta la determinarea riscului de apariţie a CAD. Deşi nu este comandat de obicei, acesta poate fi de ajutor pentru pacienţii care au un istoric personal sau familial de boli cardiace şi / sau hiperlipidemia. De asemenea mai poate ajuta diagnosticarea afecţiunilor ce cauzează deficienţe ale Apo-1 şi monitorizarea eficacităţii tratamentului lipidic.
Testarea Apolipoproteina A1 poate fi efectuată când pacienţii suferă de hiperlipidemie şi/sau boala arterei coronare apărută prematur, precum şi dacă există antecedente în familie.
Alt test împreună cu care se efectuează este Apo B, atunci când medicul doreşte sa verifice proporţia Apo A/ Apo B( folosită şi ca un indicator al riscului de apariţie a bolii arterei coronare, aratând proporţiile colesterolului rău sau bun).
Când se doreşte monitorizarea eficacităţii tratamentului de scădere a lipidelor sau a schimbărilor stilului de viaţă(alimentaţia fără grăsimi şi efectuarea regulată de exerciţii), se mai poate realiza testarea Apolipoproteinei A1.
Un nivel scăzut al Apolipoproteinei A1 nu reprezintă neapărat o problemă, dar poate fi asociat cu un nivel scăzut al HDL sau al nivelului de colesterol. Împreună cu concentraţii crescute de Apo B poate duce la apariţia bolii arterei coronare.
Există anumite afecţiuni genetice care pot duce la deficienţe ale Apolipoproteinei A1. Pacienţii care prezintă aceste afecţiuni tind să aibă hiperlipidemie sau rate accelerate ale arterosclerozei. acelerată.

Cresteri: Apolipoproteina A1 pooate creşte datorită:
medicamentelor precum: estrogeni, etanol, niacin, contraceptive orale
exerciţiilor fizice
sarcinii
scăderea în greutate.

Scaderi: Apolipoproteina A1 poate fi scăzută datorită:
insuficienţei renale cronice
medicamentelor precum: androgen, diuretice, progesteron sintetic
hypoalphalipoproteinemia familială( boală genetică rară
fumatului
diabetului necontrolat.

SKU: a0f0f1f3165a Categorie: