Calciu total

10 lei

Calciul este una dintre cele mai importante minerale din organism. Este esenţial pentru buna funcţionare a muşchilor, a nervilor, a inimii şi este regăsit în coagularea sângelui şi formarea oaselor.
Aproximativ 99% din calciu este regăsit în oase, în timp ce restul de 1% intră în circuitul sângelui. Jumătate din cantitatea de Calciu din sânge se află în stare liberă şi este activ din punct de vedere metabolic. Cealaltă jumătate ramasă este legată de albumina şi alte componente chimice, aflându-se într-o stare inactivă. Calciu total care măsoara ambele forme, cel liber şi cel ataşat de albumină.
Calciul din sânge se testează pentru a diagnostica şi monitoriza anumite afecţiuni în legătură cu oasele, inima, rinichi şi dinţi. Nivelurile acestuia nu arată direct cât calciu există în sânge, ci cât calciu circulă în sânge.
Un nivel al calciului total este adesea măsurat împreună cu testele de rutină. Când se obţine un rezultat anormal al calciului total, poate indica anumite probleme, care pentru a putea fi identificate este necesară efectuarea unor teste adiţionale pentru a măsura calciul ionic, fosforul, calciul în urină, magenziul, vitamina D şi hormonul paratiroid (PTH). PTH-ul şi vitamina D sunt responsabile de menţinerea concentraţiei de calciu în sânge în limita valorilor normale.
Măsurarea împreună a calciului şi PTH-ului poate ajuta în determinarea funcţionalităţii glandei paratiroide. Testarea calciului total este folosită cel mai frecvent pentru evaluarea nivelelui de calciu.

Cresteri: Cauze ale hipercalcemiei sunt:
hiperparatiroidismul, o creştere a funcţiei glandei paratiroide. Această afecţiune este, de obicei, cauzată de o tumoare benignă a glandei paratiroide şi se prezintă intr-o formă slabă, putând fi prezentă de-alungul mai multor ani pănă la a fi observată.
cancerul: poate cauza hipercalcemia când se împrăştie în oase, ceea ce permite eliberarea calciului în sânge, sau când produce un hormon similar PTH-ului ducând la creşterea nivelului de calciu.
hipertiroidismul
sarcoidoza
tuberculoza
imobilizarea prelungită
excesul de vitamina D administrată
transpalantul renal.

Scaderi: Cauze ale hipocalcemiei sunt:
niveluri scăzute ale proteinelor din sânge, în special albumina
hipoparatiroidismul
rezistenţa moştenită la efectele hormonului paratiroid
deficienţă majoră a calciului din dietă
deficienţă de magneziu
niveluri scăzute ale vitaminei D
niveluri crescute ale fosforului
inflamarea acută a pancreasului – pancreatita
malnutriţia
alcolismul.

SKU: cd76ddce7bed Categorie: