Capacitatea totala de legare a fierului(CTLF)

30 lei

Testul pentru capacitatea totala de legare a fierului in sange este efectuat de cele mai multe ori alaturi de testul pentru stabilirea nivelului de fier in sange. Aceste teste sunt cerute in general in cazul pacientilor suspectati ca prezinta carenta de fier, sau in cazul pacientilor care prezinta un nivel mult peste media normla de fier din organism. Alaturi de capacitatea totala de legare a fierului in organism, prin aceasta analiza este testat si nivelul de transferina din sange. Transferina este o proteina regasita in serul sangvin, responsabila cu transportul fierului necesar sintetizarii hemoglobinei in intreg organismul. In cazul organismelor cu deficienta de fier, nivelul CTLF creste, in vreme ce saturatia transferinei scade simtitor. Daca dimpotriva in organism nivelul de fier este mai mare decat parametrii normali, atunci nivelul CTLF va fi normal sau mai mic (in boli precum hemocromatoza), ceea ca va duce la cresterea gradului de saturatie a transferinei.
Testul pentru capacitatea totala de legare a fierului in organism este efectuat in general la pacientii cu anemie, cu precadere in cazul in care celule rosii sunt de tip microcitic (mai mici decat in mod normal) sau de tip hipocromic. Acest test este realizat si pentru a se monitoriza evolutia organismului unor pacienti ale caror familii detin in istoricul medical cazuri de hemocromatoza.
Testarea nivelului de transferita alaturi de testul CTLF este adesea folosit pentru depistarea cazurilor de deficit nutritional sau in depistarea bolilor de ficat. Astfel, deoarece transferina este produsa la nivelul ficatului, in momentul functionarii defectuoase a acestui organ nivelul proteinei va fi mult redus.edispusi sa dezvolte valori anormale ale nivelului de fier in sange.

Cresteri: Cresterea CTLF se poate intalni in:
– deficitul de fier;
– hemoragii acute sau cronice;
– leziuni hepatice acute;
– ultima parte a sarcinii;
– administrarea de contraceptive progesteronice.

Scaderi: Scaderea CTLF se poate intalni in:
– hemocromatoza;
– ciroza hepatica;
– talasemie;
– anemia din infectii si boli cronice: uremia, poliartrita reumatoida;
– neoplasme;
– sindrom nefrotic;
– hipertiroidism.

SKU: 14bfbfa7b3f8 Categorie: