Denumire analiză

Catecolamine urinare (metanefrine urinare)

Cost analiză

195 lei

Scopul acestui test este de a masura cantitatea de epinefrina (cunoscuta si sub numele de adrenalina), norepinefrina (sau noradrenalina), metanefrina si dopamina din urina. Epinefrina este un hormon pe care glanda suprarenala il produce in situatii de stres sau in situatii cand experimentam o frica puternica. Epinefrina, norepinefrina si dopamina reprezinta grupul cu rol major de catecolamine produs de catre glandele suprarenale in situatii de stres puternic.
Catecolaminele au ca efect direct marirea frecvenţei cardiace, a presiunii sanguine, dilatarea bronhiilor şi pregătirea organismului pentru o producere masivă de energie. Nivelul ridicat de catecolamine in organism confera o stare de alerta mentala ridicata, mareste puterea fizica a organismului, reduce cantitatea de sange livrata pielii si mareste fluxul sanguin indreptat spre organele majore (creier, inima, rinichi).
Catecolaminele sunt descompuse in acid vanilmandelic (VMA) si metanefrina si sunt eliminate prin urina. Se pot detecta cantitati mari de catecolamine in urina atunci cand pacientul sufera de unele tumori rare, precum feocromocitomul. Aceasta tumoare se manifesta prin tensiune ridicata, transpiratie excesiva, dureri de cap, ritm cardiac ridicat (palpitatii), senzatii de voma, voma, si chiar pierderea cunostintei.
Testul pentru depistarea catecolaminelor (epinefrina, norepinefrina si dopamina) in urina este facut pentru a depista o tumoare rara numita feocromocitom. Tumora aceasta afecteaza in principal tinerii adulti, de obicei nu este canceroasa, si poate cauza moartea daca nu este tratata. Daca se adevereste prezenta acestei tumori in organism, singura modalitate de a elimina tumoarea este prin o interventie chirugicala.

Cresteri: Valori crescute apar in:
– feocromocitom;
– neuroblastom si ganglioneuroblastom.