Cistatina C

85 lei

Cistatina C este o proteina cu greutate moleculara mica ce face parte din familia inhibitorilor de cistein-proteinaza si intervine in catabolismul intracelular al peptidelor si proteinelor. Substanta este produsa de catre toate celulele nucleate, rata sa de sinteza fiind constanta pe tot parcursul vietii, chiar in prezenta proceselor infectioase, inflamatorii sau neoplazice. De asemenea, productia de cistatina nu este influentata de masa musculara, dieta, medicatie asociata, sex si rasa.
Conform studiilor efectuate, cistatina C constituie un indicator mai bun al functiei renale decat creatinina. Astfel, cistatina C are specificitate mai mare decat creatinina in diferentierea pacientilor cu rata anormala a filtrarii glomerulare (numarul rezultatelor fals-pozitive este mai mic). De asemenea, la pacientii cu insuficienta renala cronica s-a evidentiat o corelatie mai stransa intre valorile cistatinei C serice si cea a ratei filtrarii glomerulare decat cea dintre creatinina si RFG, ceea ce permite o mai buna monitorizare a afectiunii3.
Beneficiile testarii cistatinei C sunt mai mari in special in urmatoarele situatii:
-rata a filtrarii glomerulare moderat scazuta (intre 80 si 40 mL/min);
-pacienti cu insuficienta renala acuta care necesita administrarea de medicamente cu eliminare glomerulara;
-varstnici, copii, gravide cu suspiciune de pre-eclampsie, diabetici, pacienti cu diverse afectiuni musculare
sau cu transplant renal.
Recent, s-a luat in discutie posibilitatea ca cistatina C sa fie un marker prognostic pentru insuficienta cardiaca acuta.

SKU: f96f40e34bd9 Categorie: