Colesterol total

10 lei

Colesterolul este o substanţă înrudită cu grăsimile şi care are un rol important în buna funcţionare a organismului.
Colesterolul este purtat prin sange atasat de o proteina, iar aceasta combinatie de substanta grasa plus o proteina este numita lipoproteina.
Testul pentru stabilirea nivelului de grasimi din organism se poate face pentru a se stabili nivelul de colesterol total, LDL-colesterol, HDL-colesterol si trigliceride.
Colesterolul joaca un rol improtant in producerea celulelor si a hormonilor din organism, insa in cantitati mari poate sa patrunda in peretii arterelor. Astfel iau nastere asa-numitele „placi”, care la randul lor constitue una dintre cauzele majore ale atacurilor de cord si a infarcturilor.

Cresteri: Daca rezultatele testului releva valori ridicate ale colesterolului total acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum: ciroza biliara, hiperlipidemie familiala, hipotiroidism, sindrom nefrot ic, diabet necontrolat, dar si unei alimentatii bogate in grasimi. Deasemenea valori ridicate ale nivelului de colesterol total se pot inregistra si in timpul sarcinii sau in cazul extirparii ovarelor.

Scaderi: Daca rezultatele testului indica valori scazute ale colesterolului total, acest lucru poate avea drept cauza unele boli si afectiuni ca: hipertiroidism, boli ale ficatului, malabsorbtie, malnutritie, anemie pernicioasa, sau sepsis.

SKU: 03be7efbb773 Categorie: