Crioglobuline

35 lei

Crioglobulinele sunt proteine sau complexe proteice circulante care devin insolubile la temperaturi mici (mai putin de 4 grade Celsius). Reactia este reversibila, reversibilitatea producandu-se la 37 de grade Celsius.
Sunt descrise 3 tipuri de crioglobuline:
– tip I: alcatuite dintr-un singur tip de imunoglobulina (IgG sau IgM) omogena monoclonala care formeaza adesea un precipitat mare, intr-un interval de 24 ore de la plasarea serului in frigider; de obicei concentratia crioglobulinelor depaseste 5 mg/mL;
– tip II: crioglobuline mixte alcatuite dintr-un component monoclonal (de obicei IgM care are activitate de factor reumatoid) si o componenta policlonala (IgG) care formeaza in majoritatea cazurilor un precipitat mic la 4o C intr-un interval de 1-7 zile; de obicei concentratia crioglobulinelor este mai mare de 1 mg/mL;
– tip III: crioglobuline mixte alcatuite din 2 sau mai multe imunoglobuline policlonale apartinand mai multor clase, care formeaza la 4o C precipitate foarte mici, adesea gelatinoase, intr-un interval de timp mai mare decat in cazul celorlaltor tipuri de crioglobuline (pana la 7 zile); de obicei concentratia crioglobulinelor este mai mica de 1 mg/mL.
In urma precipitarii crioglobulinelor se produc obstructii ale vaselor mici care pot determina urmatoarele manifestari clinice: purpura, fenomene de tip Raynaud, necroza a extremitatilor.
Crioglobulinemiile pot fi esentiale (idiopatice) sau secundare.
Tipul I de crioglobuline este asociat cu boli limfoproliferative: boala Waldenström, mielom multiplu, leucemie limfatica cronica, leucemie cu celule paroase, limfomul angioimunoblastic;
Tipul II de crioglobuline este asociat cu infectii, afectiuni hepatice (cel mai adesea hepatita C), boli limfoproliferative, afectiuni autoimune: lupus eritematos systemic, poliartrita reumatoida, sclerodermie, sindrom Sjögren.
Tipul III de crioglobuline este asociat cu infectii si afectiuni autoimune.
Pacientii cu lupus eritematos sistemic si factor reumatoid negativ care prezinta crioglobuline dezvolta mai frecvent afectare renala decat cei cu factor reumatoid pozitiv si crioglobuline absente.
Numeroase studii au aratat ca multe cazuri (42-98 %) de crioglobulinemie mixta idiopatica (tip II sau III) sunt de fapt secundare infectiei cu virusul hepatitei C.

Valori pozitive ale crioglobulinelor se intalnesc in:
– unele leucemii;
– mielomul multiplu;
– unele pneumonii;
– macroglobulinemie;
– unele boli autoimune cum ar fi lupusul eritematos sistemic si poliartrita reumatoida;
– ocazional si in Hepatita C (aproximativ 30 % cazuri).

SKU: edac3532a863 Categorie: