Dozare Fenobarbital

85 lei

In medicina moderna s-a constatat ca este foarte importanta dozarea periodica a nivelului de medicamente din sange. In cantitati prea mici acestea nu vor produce efectele pentru care au fost administrate, iar in cantitati prea mari pot produce efecte adverse severe.
Fenobarbitalul este un medicament cu actiune deprimanta asupra sistemului nervos central care s-a dovedit a fi eficace in controlul convulsiilor generalizate si partiale. Se administreaza frecvent in asociere cu fenitoinul sau cu acidul valproic.
Dozele zilnice de fenobarbital variaza intre 60 mg si 300 mg la adult si intre 3 si 6 mg/kg corp la copil. Absorbtia sa este lenta dar completa cu o biodisponibilitate ce se apropie de 100%. Se leaga intr-un procent de ~50% de proteinele plasmatice si are un volum de distributie de 0.5 L/kg; timpul mediu de injumatatire este de 96 ore, fara metaboliti activi cunoscuti. Sedarea apare frecvent la concentratii terapeutice ale fenobarbitalului in primele 2-3 saptamani de tratament, dar acest efect dispare in timp.
Toxicitatea indusa de supradozare se caracterizeaza prin depresie SNC, inclusiv a centrilor respiratori. La concentratii serice 40 mg/L apar simptome usoare precum ataxie, nistagmus, astenie, pierderea atentiei; simptomele devin severe la nivele 60 mg/L; toxicitatea poate fi letala la valori 100 mg/L.

SKU: 21cd6fe2f8f8 Categorie: