Hepatita B-Genotipare ADN HBV (PCR)

550 lei

Virusul hepatitei B, un virus ADN, este membru al familiei Hepadnaviridae care se replica prin revers-transcrierea ARN-ului pregenomic incapsidat cu ajutorul polimerazei virale. Polimeraza nu prezinta capacitate de “corectare a erorilor de citire” aparute la transcriere astfel ca heterogenitatea secventelor este o caracteristica a HBV.
Analiza secventelor ADN a genomului viral a condus la identificarea a 4 gene diferite, denumite C, S, P si X care codifica AgHBc/HBe, AgHBs, polimeraza si respectiv proteinele HBx. Expresia acestor gene este reglata de catre 4 promotori (S1p, S2p, Cp si Xp) si 2 intensificatori (enhancer I, II).
Analiza filogenetica a condus la clasificarea HBV in 8 genotipuri care difera unul de celalalt in proportie de 8% la nivelul secventelor nucleotidice ale intregului genom si in proportie de 4% la nivelul genei S. De la prima descriere ale celor 4 genotipuri (A-D) in 1988, au mai fost identificate inca 4 (E-H). In plus, in cadrul genotipurilor A, B, C si F au fost descrise subgenotipuri care difera intre ele in proportie de 4%.
Cele 8 genotipuri prezinta o distributie geografica distincta. Genotipul A este prevalent in nord-vestul Europei, America de Nord si Africa, genotipurile B si C predomina in Asia, genotipul D are o distributie ubicuitara, dar predomina in zona mediteraneeana. Genotipul E este intalnit in Africa, genotipul F la populatiile aborigene din America de Sud, iar genotipul H este limitat la populatiile amerindiene din America Centrala. Distributia genotipului G sa este mai putin clara.
Prima evidenta a faptului ca proprietatile biologice ale HBV difera in functie de genotip a fost observatia ca mutatia ce introduce un codon stop prematur in pozitia 1896 a regiunii pre-core este intalnita frecvent in regiunile in care predomina genotipul D si este absenta in regiunile cu genotipul A. Ulterior, s-a constatat ca heterogenitatea in distributia globala a genotipurilor HBV este responsabila nu numai de diferentele in prevalenta mutatiilor HBV in diferite populatii, ci si de diferentele in evolutia clinica a infectiei HBV si in raspunsul la tratamentul antiviral.

SKU: db223454d225 Categorie: