Profil Miozita – Blot

190 lei

Miozita este o afectiune inflamatorie a muschilor striati, care poate fi ereditara sau declansata de infectii, toxine sau tulburari ale sistemului imun.

Miozitele mediate autoimun (miopatii inflamatorii idiopatice) sunt afectiuni sistemice caracterizate prin inflamatia musculaturii striate, cu dureri si slabiciune musculara.

Pot fi clasificate astfel:

–       Polimiozite ale adultilor

–       Dermatomiozite ale adultilor

–       Polimiozite paraneoplazice ale plamanilor, ovarelor, glandelor mamare, tractului gastrointestinal sau din bolile mieloproliferative

–       Miozite/dermatomiozite infantile asociate cu vasculita

–       Miozite asociate cu boli autoimune cum ar fi : artrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic (LES), boala mixta a tesutului conjunctiv

Polimiozita este o afectiune inflamatorie a muschilor striati caracterizata printr-un infiltrat limfocitar perivascular. In cazul afectarii cutanate, afectiunea poarta numele de dermatomiozita. Simptomele includ febra recurenta, slabiciune musculara, artralgii, posibil sindrom Raynaud, tulburari de deglutitie si afectarea organelor interne.

Determinarea anticorpilor specifici anti miozita este importanta in diagnosticul, evaluarea si tratamentul miozitelor mediate autoimun.

Testul determina anticorpii specifici fata de urmatoarele antigene: Mi-2, Ku, PM-Scl100, PM-Scl75, Jo-1, SRP, PL-7, PL-12, EJ, OJ, Ro-52.

Ac. anti Mi-2 : inalt specifici pentru dermatomiozita, fiind intalniti in 15-30% din cazuri; pot fi prezenti si la 8-12% dintre pacientii cu miozita idiopatica.

Ac. anti Ku : apar in LES cu o prevalenta de 10%; 40% dintre pacientii cu ac. anti Ku prezinta simptome de miozita sau de scleroza sistemica.

Ac. anti PM / Scl100  si PM / Scl75 : prezenti la 50-70% dintre pacientii cu sindrom overlap (manifestat prin asocierea simptomelor polimiozitei, dermatomiozitei si a sclerozei sistemice)

Ac. anti Jo-1 : prezenti in polimiozita cu o prevalenta de 25-35%; sunt frecvent asociati cu aparitia simultana a altor boli autoimune (LES, scleroza sistemica, fibroza pulmonara interstitiala).

Ac. anti SRP: apar in 5% din cazurile de polimiozita si dermatomiozita, dar sunt markeri ai miopatiei necrozante (o miopatie autoimuna care difera de polimiozita, dar poate prezenta modificari cutanate asemanatoare celor din dermatomiozita).

Ac. anti PL-7: prevalenta de 3-6% la pacientii cu miozita

Ac. anti PL-12: prevalenta de pana la 3% la pacientii cu miozita

Acanti EJ – marker de diagnostic pentru polimiozita; pot fi prezenti in fibroza pulmonara interstitiala, sindromul overlap cu LES, artrita si sindrom Raynaud

Acanti OJ : asociati cu miozita (prevalenta 3%) si fibroza pulmonara interstitiala; pot fi prezenti, de asemenea, in sindromul Raynaud si in sindromul overlap cu artrita reumatoida.

Acanti Ro-52: prezenti la pacientii cu miozita cu o prevalenta de 25%, dar pot sa apara si in alte afectiuni reumatice sau non-reumatice.

SKU: b48426522abe Categorie: