Proteina C Reactiva (CRP) cantitativ

19 lei

Proteina C reactivă se numeşte astfel deoarece reacţionează cu o structură antigenică a pneumococului: polizaharidul C. CRP face parte dintre proteinele de fază acută (proteine care prezintă valori puternic crescute în cursul stărilor inflamatorii: infecţii, infarct, traumatisme, arsuri, neoplazii). Proteinele de fază acută sunt:
CRP;
Proteina A amiloidă (PAA);
Orosomucoid (α1-glicoproteina acidă);
Haptoglobina;
Fibrinogen;
Ceruloplasmina;
α1-antitripsina (11-antiproteaza).
Creşterea lor în cursul afecţiunilor inflamatorii poate fi de:
50% (ceruloplasmina);
2-10 ori (haptoglobina, fibrinogen);
sute de ori (CRP, PAA).
CRP are un răspuns rapid la inflamaţie: în 6 ore de la aplicarea stimulului inflamator. Nivelul plasmatic se poate cel puţin dubla din 8 în 8 ore ajungând la un maxim în 50 ore. După tratament eficient sau îndepărtarea stimulului inflamator, nivelul poate scădea rapid. Proteinele care contribuie la valoarea VSH-ului persistă în plasmă un timp mai îndelungat, din acest motiv VSH este mai lent (creşte mai târziu şi rămâne crescut un timp mai îndelungat faţă de VSH). O valoare foarte mare a CRP (100 mg/dl) este mai probabilă în infecţii bacteriene decât virale în timp ce o valoare normală e improbabilă în prezenţa infecţiei bacteriene. Valori intermediare (10-50 mg/dl) pot fi întâlnite atât în infecţii bacteriene cât şi virale. CRP este folosită frecvent pentru diagnosticul şi monitorizarea infecţiilor la copii şi nou-născuţi (deoarece indică rapid eventuale infecţii şi permite instituirea precoce a unui tratament). CRP se poate doza prin metoda semicantitativă sau cantitativă (pe analizoare). Este de preferat dozarea cantitativă, metodele semicantitative au o sensibilitate redusă şi pot să nu deceleze corect valorile din apropierea limitei de referinţă.
Se poate doza şi hs-CRP (high-sensitivity – CRP de înaltă sensibilitate). Hs-CRP este folositor pentru stabilirea riscului de apariţie a infarctului miocardic la persoanele suferind de sindrom coronar acut.

Creşteri ale CRP apar în:
Traumatisme severe, operaţii (scade post-operator după ziua a 4-a);
Infecţie bacteriană, virală;
Cancer;
Rejet de grefă;
Risc de infarct (monitorizare a hs-CRP).

SKU: ed9d93d58775 Categorie: