Denumire analiză

PTH (Parathormon) Intact (PTH Activ)

Cost analiză

55 lei

Parathormonul (PTH) este un hormon secretat de glandele paratiroide cu rol hipercalcemiant (creşte calcemia – concentraţia calciului în sânge). Răspunsul paratiroidelor la variaţiile calcemiei este foarte rapid, în câteva secunde. Homeostazia (echilibrul calciului în organism) este asigurată de PTH împreună cu vitamina D şi calcitonina. Metabolismele acestor trei hormoni sunt strâns intricate, influenţându-se reciproc unul pe altul şi contribuind la menţinerea constantă a calcemiei. Astfel, nivelul calciului în sânge este remarcabil de constant, cu variaţii de maxim 2%. Parathormonul acţionează la mai multe niveluri în organism:
1. Renal – stimulează reabsorbţia calciului şi hidroxilarea vitaminei D3 rezultând astfel 1,25 (OH)2D3 – forma metabolic activă a vitaminei D, care îşi exercită funcţia biologică (stimularea absorbţiei intestinale a calciului şi fosforului, mineralizarea ţesutului osos).
2. Osos – stimulează indirect resorbţia osoasă ducând la demineralizarea osului şi creşterea concentraţiei calciului în sânge.
Valorile PTH se investighează în paralel cu determinarea calciului sanguin pentru identificarea cauzelor care au dus la apariţia unei hiper- sau hipocalcemii. PTH în exces se poate datora unei hipersecreţii a glandelor paratiroide iar deficitul de PTH respectiv unei hiposecreţii a acestora (hiperparatiroidism şi respectiv hipoparatiroidism primar). Variaţiile PTH pot fi reactive în sens invers faţă de variaţiile calcemiei de altă cauză. De exemplu, imobilizarea prelungită la pat produce creşterea calcemiei prin mobilizarea calciului din oase iar hipercalcemia inhibă secreţia PTH.

Valori crescute ale PTH pot apărea în:
-Hiperparatiroidism primar (adenom paratiroidian, carcinom paratiroidian, hiperplazie a glandelor paratiroide, hiperparatiroidism neonatal sever);
-Hiperparatiroidism secundar (deficit de vitamina D, insuficienţa renală cronică);
-Hiperparatiroidism terţiar (hiperparatiroidism refractar la tratament care apare după o lungă perioadă de expunere la hiperparatiroidism secundar);
-Pseudohipoparatiroidism (rezistenţă periferică la PTH);
-Hipercalcemia hipocalciurică familială.

Valori scăzute ale PTH pot apărea în:
-Hipoparatiroidism congenital;
-Post-tiroidectomie;
-Unele cancere (de sân, pulmonar, mielom multiplu, limfoame);
-Aport crescut de vitamina D (intoxicaţie cu vitamina D)
-Sarcoidoza;
-Hipertiroidism;
-Boala Addison;
-Deficit de magneziu (din alcoolism, malabsorbţie şi boli renale cronice);
-Imobilizarea prelungită.