Scaun de digestie

25 lei

Examinarea microscopica a materiilor fecale este utila in investigarea tulburarilor de digestie, absorbtie si tranzit intestinal: sindrom de malabsorbtie, disfunctii pancreatice exocrine, disfunctii biliare, fistula gastrocolica, fibroza chistica.

Valorile normale Proba de digestie:

-Fibre musculare nedigerate: absente;

-Fibre musculare digerate: rare (10 fibre/hpf*);

-Grasimi neutre (trigliceride): 50 globule/hpf;

-Acizi grasi liberi, sapunuri: 100 globule/hpf;

-Amidon, celuloza: rare (5-10 granule/10-15 hpf)

Prezenta fibrelor musculare partial digerate sau nedigerate pledeaza pentru o tulburare de digestie: obstructie biliara, disfunctie pancreatica exocrina (fibroza chistica), fistula gastrocolica, hiposecretie gastrica de acid clorhidric (tesutul muscular nu poate fi digerat in intestin daca acidul clorhidric nu disociaza si digera tesutul conjuctiv) sau tranzit gastro-intestinal accelerat.

Cresterea acizilor grasi in scaun (in special acizi grasi si sapunuri) se asociaza cu sindromul de malabsorbtie cauzat de: boala celiaca, sprue, boala Whipple, enterita regionala, boala Crohn, fibroza chistica, atrofia de malnutritie. De asemenea, cresterea grasimilor in scaun (in special grasimi neutre) se asociaza cu maldigestie cauzata de obstructia biliara, bolile pancreatice in care exista un deficit de lipaza (fibroza chistica, pancreatita cronica, neoplazie, calcul obstructiv), sindromul de intestin scurt dupa rezectie chirurgicala, by-pass sau in anomalii congenitale.

Prezenta unei cantitati mari de amidon in scaun semnifica insuficienta pancreatica, dar si tranzit intestinal accelerat. Prezenta unei cantitati mari de celuloza este consecinta, de cele mai multe ori, a unui tranzit intestinal accelerat.

Limite si interferente Proba de digestie:

-Pentru fibre musculare: administrarea medicamentelor pe baza de bismut, uleiuri minerale, compusi de magneziu.

-Pentru grasimi neutre si acizi grasi liberi:
Cresteri: laxative, in special uleiuri minerale, supozitoare, lubrifianti, ingestia de maioneze dietetice, dressing-uri pentru salate, dieta bogata in fibre (100g/zi)1;2.
Scaderi: Metamucil, bariu.

-Alti factori care pot influenta testul: alcool, clorura de potasiu, carbonat de calciu, Neomicina, Kanamicina si alte antibiotice cu spectru larg, bismut.

-Pentru zaharuri:
Cresteri: la nou nascut.
Scaderi: fermentatie bacteriana (daca specimenul nu este analizat imediat la primirea in laborator si nu se refrigereaza).

Pregatirea pacientului pentru Proba de digestie:

Timp de 1 saptamana inainte de recoltare pacientului nu i se administreaza bariu, uleiuri minerale, bismut, Metamucil, compusi de magneziu, laxative si nu foloseste supozitoare, creme, lubrifianti.
Timp de 72 ore inainte de recoltare tine un regim cu 50-60 g unt (50-150g grasimi/zi), 100-200g carne rosie, 500g lapte, 200-300g cartofi, 100g paine si abstinenta de la alcool.
Se recomanda un regim constant 72 ore inainte de recoltare, care sa includa cantitati suficiente de grasimi si carne rosie.

SKU: abdca378f2bd Categorie: