Tacrolimus

185 lei

In medicina moderna s-a constatat ca este foarte importanta dozarea periodica a nivelului de medicamente din sange. In cantitati prea mici acestea nu vor produce efectele pentru care au fost administrate, iar in cantitati prea mari pot produce efecte adverse severe.

Este un antibiotic din clasa macrolidelor cu un mecanism de actiune similar ciclosporinei, dar cu un efect inhibitor mai potent decat acesta. Este utilizat in prevenirea rejetului de organ.

Tacrolimus este metabolizat in ficat de catre CYP3A4, astfel ca nivelurile sale in sange sunt afectate atat de medicamentele care inhiba aceasta enzima (blocante ale canalelor de calciu, antifungice, unele antibiotice), cat si de cele care induc activitatea enzimatica (anticonvulsivante, rifampicina).

Deoarece 90% din tacrolimus se gaseste in componentele celulare din sange se recomanda ca nivelurile medicamentului sa fie determinate in probe de sange integral. Concentratiile obtinute in trough samples pot varia in functie de protocolul clinic, tipul alogrefei, riscul de rejet, administrarea concomitenta a unor alte imunosupresoare si toxicitate (in principal nefrotoxicitate), insa nu trebuie sa depaseasca 20 µg/L.

Potentialul toxic este similar celui al ciclosporinei: nefrotoxicitate, neurotoxicitate (tremor, cefalee), tulburari gastrointestinale (greata, diaree), HTA, perturbarea metabolismului glucozei, hiperkaliemie si complicatii infectioase. Totusi nu apare hipertrofie gingivala si nici hirsutism. Anafilaxia este descrisa numai in cazul administrarii intravenoase.

SKU: 27326813125e Categorie: