LABORATOARELE TRITEST

Întrebări frecvente

1. UNDE ESTE SITUAT LABORATORUL DE ANALIZE MEDICALE TRITEST ?

Laboratorul este situat in Centrul Civic al Iasului, intre BRD Sucursala A.Panu si hotelul Hampton by Hilton. Pentru mai multe informatii despre localizare, va rugam vizitati Contact.

2. CINE PLATESTE PENTRU TESTELE DE LABORATOR ?

In baza biletului de trimitere emis de medicul de familie sau de catre medicul specialist, pacientul beneficiaza de o gama de analize decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate, in limita plafonului lunar al fiecarui laborator. Costurile analizelor nedecontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate sunt suportate de catre pacienti.

3. CU CE SE OCUPA LABORATOARELE DE ANALIZE MEDICALE ?

Laboratoarele de analize medicale efectueaza testele recomandate de medicii trimitatori(de familie sau specialisti) pentru a ajuta la diagnosticarea, tratamentul si monitorizarea pacientilor acestora.

4. CE SE INTIMPLA CU DESEURILE MEDICALE ?

Respectam reguli foarte stricte in privinta deseurilor rezultate din laborator, cu privire la mediul inconjurator si siguranta transportului si incinerarii acestora. Toate deseurile sunt impachetate, preluate si transportate in conformitate cu normele sanitare in vigoare.

5. CE CANTITATE DE SINGE IMI VETI RECOLTA? VOI FI OBOSIT DUPA RECOLTARE ?

Echipamentele moderne de laborator ne permit sa efectuam multe teste dintr-o cantitate mica de singe.
Datorita faptului ca singele recoltat este in cantitate mica, nu ar trebui sa prezentati nici un efect secundar dupa recoltare.

6. DACA MI S-A MAI LUAT SINGE IN TRECUT SI AM OBSERVAT CA PROCEDURA A FOST DIFICILA, ESTE NECESAR SA VA SPUN ?

Da. Angajatii nostri sunt foarte bine pregatiti, dar dvs. stiti mai multe despre propriul dvs. corp.De aceea dorim sa ne aduceti la cunostinta daca ati avut probleme in trecut. Ne vom stradui ca recoltarea sa fie cit mai usoara.

7. AR TREBUI SA VA SPUN DACA NU MI-A MAI FOST RECOLTAT NICIODATA SINGE SAU DACA AM EMOTII IN LEGATURA CU RECOLTAREA ?

Da. Vom face totul in asa fel incit sa va simtiti confortabil si va vom spune dinainte la ce sa va asteptati. In momentul de fata procedurile de recoltare a singelui sunt rapide si nedureroase.

8. CE MI SE VA CERE SA FAC CIND MA VOI PREZENTA PENTRU RECOLTARE ?

Testele de laborator necesita, in general, singe sau urina.Cel mai probabil va vom recolta o mica cantitate de singe sau va vom solicita o proba de urina. In anumite cazuri este posibil sa va solicitam sa nu mincati sau sa nu beti nimic cu citeva ore inainte de recoltare.

9. SUNT REZULTATELE ANALIZELOR MELE CONFIDENTIALE ?

Da. Toate informatiile medicale despre dvs. sunt confidentiale. Ele vor fi eliberate doar personal, in baza decontului primit de la laborator la momentul recoltarii. De asemenea, rezultatele pot fi primite in format electronic, pe email sau vizualizate direct pe site-ul nostru in baza unui cod primit tot de la laborator. Laboratorul nu comunica rezultate prin telefon.

10. CUM FOLOSESTE LABORATORUL DVS. INFORMATIA DESPRE PERSOANA MEA ?

Registratorii nostrii medicali introduc informatiile despre dvs. si medicul trimitator in sistemul nostru computerizat. Computerul va elibera un decont ce va contine un ID unic pentru fiecare pacient. Acest ID unic insoteste probele dvs.biologice pe perioada cat acestea parcurg circuitul de testare si examinare in laborator pana la eliminarea lor.
Personalul laboratorului poate identifica oricand o proba ce se gaseste in laborator tocmai datorita acestui ID unic.

11. DE CE CERETI ASA DE MULTE INFORMATII DESPRE MINE ?

Trebuie sa ne asiguram si sa identificam fiecare pacient dupa nume, virsta, cod numeric personal si medicul trimitator. Aceste informatii va vor fi solicitate de fiecare data cind va veti prezenta la laborator.
Trebuie sa stim virsta dvs., deoarece rezultatele testelor pot fi diferite in functie de virsta si sexul pacientilor. In cazul in care medicul va recomanda analize speciale, este posibil sa va cerem informatii suplimentare, cum ar fi: cind ati mincat ultima oara?, ce medicatie luati? sau data ultimei menstruatii. Toate acestea ne sunt necesare pentru a va oferi rezultate concludente.

12. MA POT INFECTA CU HIV SAU HEPATITA IN URMA RECOLTARII PROBELOR DE SINGE LA LABORATORUL DVS. ?

In niciun caz. Acul folosit pentru recoltare este steril. Fiecare ac este impachetat individual si folosit doar o singura data. Imediat dupa folosire acul este introdus intr-un recipient special pentru infecte, urmind a fi preluat de firme specializate in neutralizarea deseurilor medicale.
Cind vi se recolteaza singe, nici o substanta nu intra in organismul dvs. Proba este recoltata intr-o eprubeta cu vacuum care, fiind vidata, va trage cantitatea de singe necesara, intr-un timp foarte scurt.
Este o procedura sigura, care nu prezinta nici un risc. Siguranta dvs. este foarte importanta pentru noi. Urmam proceduri stricte si ne luam toate masurile de precautie pentru a va proteja.

13. PENTRU PACIENTII NETRANSPORTABILI DISPUNETI DE PERSONAL CARE SE DEPLASEAZA LA DOMICILIUL PACIENTILOR ?

Da. Avem personal care recolteaza probe biologice la persoane in virsta sau infirme. Solicitarea se va face cu cel putin 2-3 zile lucratoare inainte de data la care se doreste recoltarea.

14. CE MOMENT AL ZILEI ESTE CEL MAI POTRIVIT PENTRU A VENI LA LABORATOR IN VEDEREA RECOLTARII PROBELOR BIOLOGICE ?

Perioada cea mai aglomerata este dimineata( inainte de ora 9 a.m.), cind majoritatea pacientilor vin pentru a li se recolta probele biologice. In situatia in care analizele recomandate de catre medicul dvs. nu necesita recoltarea la o anumita ora si nu necesita sa fiti nemincati in momentul recoltarii, va sugeram sa veniti mai tirziu in cursul diminetii sau dupa-amiaza, cind laboratorul nu este atit de aglomerat si timpul dvs. de asteptare este redus.

15. CARE ESTE PROGRAMUL DVS. DE FUNCTIONARE ?

Laboratorul este deschis de luni pina vineri in intervalul ora 7.30 – 18.00, iar simbata in intervalul orar 7.30-12.00.